Haber

İspanya’da Sol Koalisyon Hükümeti Kurulması Konusunda Anlaşmaya Varıldı

Parlamenter monarşiyle yönetilen İspanya’da 23 Temmuz’da yapılan erken genel seçimlerin ardından Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile sol partilerin ittifakı Sumar, sol azınlık koalisyonu kurma konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. devlet.

Ocak 2020’de kurulan ve İspanyol demokrasi tarihinin ilk koalisyon hükümeti olan PSOE ve Unidas Podemos’tan oluşan azınlık sol koalisyon hükümetinin devamı için ilk adım atıldı.

Seçimlerde birinci gelen ancak parlamentoda yeterli çoğunluğu sağlayamayan sağcı Halk Partisi’nin (PP) lideri Alberto Nunez Feijoo’nun, aşırı kesimin dış desteğiyle bir azınlık hükümeti kurma girişiminin ardından, Sağ Vox partisi, Meclis’te güvenoyu alamadığı için, PSOE lideri ve Başbakan Pedro Sanchez 3 Ekim’de hükümet kurma kararı alarak göreve atandı.

Üç hafta süren görüşmelerin ardından Sanchez, Haziran 2023’te Unidas Podemos’tan bazı sol partilerin ittifakıyla kurulan Sumar ile anlaşmaya vardığını duyurdu.

PSOE lideri Sanchez ile Sumar lideri ve mevcut Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, koalisyon hükümeti kurma vaadini içeren anlaşmayı Madrid’deki Reina Sofia Müzesi’nde imzaladı.

İmza töreninin ardından gazetecilerin sorularını almadan konuşan Sanchez ve Diaz, azınlık koalisyon hükümetinin ayrılıkçı Katalan siyasi partilerine yönelik af şartına değinmeden sadece çalışma ve sosyal konularda vardıkları anlaşmayı kamuoyuyla paylaştı. Meclis’ten güven oyu alacak.

İki sol partinin vardığı anlaşmada esas vurgu, İspanya’da şu anda 40 olan haftalık çalışma saatinin önce 37,5’e, ardından 35’e düşürülmesiydi.

Ayrıca 2023 verilerine göre yüzde 29,4 ile AB ülkeleri arasında en yüksek genç işsizliği oranına sahip olan İspanya’da, gençlerin istihdamını teşvik edecek önlemler, hastanelerdeki bekleme listeleri başta olmak üzere kamu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, ücretli doğum izninin genişletilmesi gibi önlemler de yer alıyor. ve bankaların ve büyük enerji şirketlerinin uygulamaları. Kamu harcamalarına katkıda bulunmalarını sağlayacak adil bir vergi reformu da anlaşmanın öncelikli unsurlarından biriydi.

“Anlaşma tüm İspanyollar içindir.” Sanchez, PSOE-Sumar koalisyonunun Meclis’ten güven oyu alması durumunda önümüzdeki 4 yıllık yasama döneminde neler yapmak istediğini şöyle sıraladı:

“İnsana yakışır istihdam, sosyal koruma, kamu hizmetlerinin kalitesinin artırılması, dijitalleşmenin teşvik edilmesi, günümüzün en büyük sorunu olan barınma sorununun çözülmesi, kadın-erkek eşitliği kanununun çıkarılması, kadına ve LGBT’ye yönelik şiddete karşı kanunların güçlendirilmesi, Kırsaldan büyük kentlere göçü durduracak iller sağlamak.” “İki ülke arasındaki uçurumun azaltılması, ekolojik geçişin sağlanması ve iklim değişikliğiyle mücadele.”

Sumar partisinin kuralları arasında yer alan “Filistin devletinin tanınması” konusuna ilişkin Sanchez, “Filistin ve İsrail’de adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için çalışacağız.” söz konusu.

Meclis aritmetiğine göre güven oyu alabilmek için 176 sayısına ulaşmak gerekiyor.

PSOE (121) ve Sumar’ın (31) toplam milletvekili sayısı 152 olduğundan güvenoyu alabilmeleri için Bask, Katalan ve Galiçya bölgelerindeki ayrılıkçı siyasi partilerin dış desteğine ihtiyaçları var.

Katalonya’daki iki ayrılıkçı siyasi parti (ERC ve Junts), PSOE-Sumar azınlık hükümetini desteklemek amacıyla, 1 Ekim 2017’deki yasa dışı bağımsızlık referandumundan sonra hüküm giymiş veya hukuki işlemleri devam eden Katalan politikacılar için af talep ediyor.

Sumar bunu tam olarak desteklerken PSOE daha temkinli davranıyor ve Katalan taraflarla yapılan müzakerelerin gizli tutulmasına özen gösteriyor.

İspanya’da sağcı Halk Partisi ve aşırı sağcı Vox, Katalanların bu talebine karşı son haftalarda ülke çapında geniş katılımlı gösteriler düzenliyor.

İspanya’daki siyasi takvime göre PSOE ve Sumar’ın 27 Kasım’a kadar Meclis’ten güven oyu alması gerekiyor, aksi takdirde İspanyollar önümüzdeki Ocak ayında yeniden sandık başına gidecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu