Ekonomi

Fosil Yakıtların Çağı Sona Eriyor! Dünyanın En Büyük Çevre Dostu Hidrojen Santrali Suudi Arabistan’da Kurulacak

Suudi Arabistan, milyarlarca dolarlık çevre dostu projesiyle bir kez daha gündeme geldi. Dünyanın en büyük yeşil hidrojen santralini kurmayı planlayan ülke, önce daha küçük bir santrali hayata geçirecek! Hidrojen ihracatında bir numara olmayı hedefleyen Suudi Arabistan’ın bu ‘yeşil hidrojen’ projesini gelin birlikte inceleyelim! ?

Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/article…

Suudi Arabistan, birçok endüstride “temiz teknoloji” kullanımını teşvik etme hedefini genişletmeye devam ediyor.

Devlet destekli şirket Neom Green Hydrogen’in ‘yeşil hidrojen’ santralleri inşa etme projesini duyurmasının üzerinden epey zaman geçti. Yeni gelişmelere göre tesis önümüzdeki yıl faaliyete geçecek!

Suudi Arabistan’ın 500 milyar dolarlık sanayi ve turizm geliştirme planlarında yer alan Neom, hidrojen yakıtlarını hayata geçiriyor.

Dünyanın en büyük yeşil hidrojen santrali olması planlanan proje 2026’da tamamlanacak ancak daha küçüğü 2024’ün ortalarında açılacak.

Karbon salınımı yapmadığı için oldukça çevre dostu olan hidrojen yakıtı, petrol ve doğal gaza göre maliyetli olsa da devlet aldırış etmiyor.

Proje sahipleri, üretim maliyetlerini rekabet edebilecek kadar azaltabileceklerinden eminler.

Şirket, ürettiği yeşil hidrojeni yeni kurulacak akaryakıt istasyonlarıyla özellikle otobüs ve kamyonların erişimine açacak.

Daha önce bahsettiğimiz daha büyük bir tesis projesi için 2026 yılı öngörülmekte olup günde 600 ton hidrojen üretilmesi planlanmaktadır. Suudi Arabistan bu noktada hidrojen ve amonyak ihracatında lider olmayı hedefliyor.

Yerel alanlarda kullanılmak üzere hidrojen üretecek olan üçüncü bir tesisin 2029 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

Böylece Suudi Arabistan hem saf teknoloji kullanımında hem de hidrojen üretiminde dünya lideri olabilir.

Maliyet konusuna gelince, yetkililer gelecekte talep artacağı için fazla endişelenmenin yersiz olduğunu düşünüyorlar.

Talebin artacağı öngörüsü, günümüzde şirketlerin karbon salınımını azaltma ve çevre dostu projeler konusunda daha titiz davranmasından kaynaklanmaktadır. Ne de olsa Suudi Arabistan bu projelerle birçok yönden kârlı görünüyor!

Peki siz bu bahis hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım! ?

besiktasajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu